Szobi Szent László Plébánia

Az ipolydamásdi templom fényképe

Ipolydamásd

Szentmisék rendje

vasárnap15.00

Templombúcsú

október első vasárnapja9.00

Az ipolydamásdi Rózsafüzér Királynéja templom története

Az 1600-as évek végén íródott Cannonica Visitatio szerint a damásdi romos templom a várban állt. A török idők után, csak a XVIII. század utolsó harmadában épült meg egy új kőtemplom a Szob és Márianosztra felé vezető út kereszteződésénél. Ennek a templomnak az építőanyagát használták fel a mai, a Luczenbacher család által 1861-ben épített Rózsafüzér királynéja római katolikus templomunk megépítésekor.

Az egyhajós templom mind a mai napig megőrizte neogótikus jellegét, A hajó dongaboltozatos, melynek közepén lévő festmény Szűz Mária látogatását ábrázolja, és egyidős a templommal. Az eredeti főoltárt, a Rózsafüzér királynője szoborral, 1985 táján eltávolították, és a ma is látható egyszerű fakereszttel helyettesítették.

A Szent Szűz szobrát, az áldozóoltár mellett helyezték talapzatra. A mellékoltáron található Jézus Isteni Szívének szobra.

Igazi értéket képvisel Róth Miksa üvegfestő négy ólomüveg ablaka, melyek Szent Istvánt, Szent Imrét, Szent Margitot és Szent Erzsébetet ábrázolják.

A templom körül 14 gesztenyefát ültettek, egyet-egyet az első világháborúban életét vesztett hősi halottak emlékére. Mára ezekből többet ki kellett vágni.

A toronyban két rézharang függ, melyeket 1980-ban újraöntöttek.

A templom előtt áll egy homokkőből készült XVIII. század végéről származó kereszt, homokkő korpusszal, melyet Germán György emeltetett, csak úgy, mint a temető központi kőkeresztjét.